SAP FI Modülü Nedir ?

SAP FI Modülü Nedir ?

Bu yazımda SAP FI Modülü Nedir ? Sorusuna dilim döndüğünce cevap veriyor olacağım. Tabi ki burada anlatacaklarım buz dağının görünen tarafı ancak en azından konuya hakim olmayan arkadaşlarda bir fikir oluşturabileceği kanaatindeyim.

FI modülü (Financial Accounting) Mali muhasebe tarafında gelen verilerin birden fazla modül ile entegre bir şekilde kayıt edilmesi ve bu kayıtların saklanması aynı zamanda da finansal verilere üzerinden planlama kontrol ve stratejik kararlara alt yapı sağlayacak finansal raporların alınmasını sağlayan bir modüldür.

SAP ‘inin muhasebe tarafı büyük ölçüde bu modül üzerinden yapılmaktadır. Bu modül içerisinde günlük hayatta pek kullanmadığınız  ya da günlük hayatta baÅŸka anlamlar yüklediÄŸiniz terimlere denk gelebilirsiniz.

(Aklıma geldikçe bu terimleri de bir başka yazı altında toplayıp SAP sözlüğü oluşturmayı planlıyorum.)

Örn :

Ãœst Birim, Åžirket Kodu, Masraf Yeri,Ãœretim Yeri…

Üst Birim : Birden fazla şirketiniz olduğunda ve bu şirketlerin hiç birinin birbiri ile hiç bir şekilde bağlantısı olmasın dediğinizde (Kullanıcılar, Yetkiler, Müşteriler vs vs) yardımımıza üst birim (client) yapısı koşmaktadır. Birden fazla üst birim oluşturup bu üst birimlerin altında şirketleri açıp birbirinden bağımsız şekilde bu şirketleri yönetebiliriz.

Şirket Kodu : Muhasebede kullanılan organizasyonel bir birimdir. Şirketi temsil eder. Yukarıdaki anlatımıma bir ek yapayım. Birden fazla üst birim oluşturup bu üst birimler altında şirketleri tutabileceğim gibi bir üst birim oluşturup bu üst birimin altında birden fazla şirkette tutabilirim. Burada şunu belirtmeliyim bilançolar, kar zarar tabloları şirket kodu seviyesinde olacağından resmi defterlerde ayrı olacaktır. Ancak birbirine yakın süreçleri tasarımlara zaman harcamadan aynı tasarımları diğer şirketlerde de kullanabilir durumda olmaktayız.

Masraf Yeri : Şirket açısından bakıldığında masrafların oluştuğu ve o masraflardan sorumlu olan birimlere verilen addır. Diğer bir değişle giderleri takip edebileceğimiz en ufak birime masraf yeri denmektedir. Masraflar direk üretim yerlerinde doğabildiği gibi üretime dolaylı yoldan yansıyan masraflarda bulunmaktadır. Bu masraf türleride dönem sonu kapanışları itibari ile belirli dağıtım kriterleri göz önünde bulundurularak üretim yerlerine gönderilmektedir.

Üretim yeri : Adından da anlaşılacağı üzere üretim yapılan yere üretim yeri denir. Ancak bir yerin üretim yeri olabilmesi için sadece üretim yapmasına gerek yoktur. En kısa tabir ile bir yerde stok hareketi var ise orasıda bir üretim yeridir diyebiliriz.

Bu açıkladıklarım gibi daha bir çok terim SAP FI modülü ile hayatımıza izinsiz bir şekilde giriş yapacak. Terimleri sırası geldikçe ve dilim döndüğünce açıklıyor olacağım. Şimdi bakalım FI modülü bizim için neler yapabiliyor.

Genel olarak ekstra bir talep olmaz ise düşünülen dört adet FI kırılımı vardır.

  • Genel Muhasebe
  • Satıcılar Muhasebesi
  • Müşteri Muhasebesi
  • Duran Varlık

Genel Muhasebe : Bir organizasyonun tüm işlemlerinin kaydını tuturak (Muhasebesel) farklı muhasebe standarlarına göre raporlanabilmesini sağlayan sistemdir.

Bu başlık içerisinde incelenen konulara örnek verecek olur isek ;

  • Defter Tanımlamaları
  • Hesap Planı
  • Banka veriler
  • DenkleÅŸtirmeler
  • Vergi Ä°ÅŸlemleri
  • Kapanış Kayıtlarıı
  • Mizan
  • Mali Tablolar

Satıcılar Muhasebesi : Satıcılar ile ilgili olarak tüm kayıtların tutulduğu alandır. Satınalma talep, teklif ve siparişinin sonrasında malın girişi, fatura girişi ve bu faturaların ödenmesi kısımlarında arka planda kayıt atan bir modüldür.

Yine bu başlık içerisindeki konulara bir kaç örnek verelim :

  • Satıcı Tanımlamaları
  • Satıcı Faturaları
  • Satıcı Ödemeleri
  • Satıcı Avansları
  • Satıcı DenkleÅŸtirmeleri
  • Satıcı hesap bakiyeleri ve raporları…

Müşteriler Muhasebesi : Müşteriler ile ilgili muhasebe kayıtlarının tutulduğu ve faturalama süreçlerinin sonuna kadar SD modülü ile entegre çalışan bir diğer birimdir. (SD modülü satış dağıtım olarak geçer daha sonra bu modülü de açıklıyor olacağım)

Başlık içerisindeki konular :

  • Müşteri tanımlaması
  • Müşteri Faturaları
  • Müşteri Avansları
  • Müşteri Ödemeleri
  • Müşteri Ä°ade Faturaları
  • DenkleÅŸtirmeler…

Duran Varlık : Duran varlıkların yönetiminin sağlandığı bölümdür. Duran varlıkların giriş, çıkış gibi işlemleri bu alan üzerinden yönetilir. Amortismanıda unutmamak lazım 🙂

Başlık içerisindeki konular :

  • Duran Varlık Sınıfları
  • Duran Varlıkların Sisteme Tanıtılması
  • Duran Varlık GiriÅŸleri
  • Duran Varlık Çıkışları
  • Yatırımlar
  • AktifleÅŸtirmeler
  • Amortisman hesaplama ve kayıt altına alma

gibi.

Genel olarak SAP FI denilince bu 4 ana başlık konuşulmaktadır. Ancak tabi ki bu modül bu kadar değildir.

Hazine yönetimi, Bankalar, Krediler vs vs.. gibi bir çok modülü de kapsamaktadır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar yazılarım ilerledikçe eklemeler ve çıkarmalar illa ki olacaktır. Surç i lisan ettiysem affola..

İyi Günler Dilerim,

9 cevaplar
  1. nejla
    nejla says:

    iyi çalışmalar

    bilge adam izmir den sap eğitimi almak istiyorum fakat eğitim bittikten hemen sonra iş bulabilir miyim yani firmalar için kurstan aldığım bilgiler yeterli midir?yoksa firmalar için aktif olarak bir firmada kullanmış olmak mı gerekli çünkü iş görüşmelerinde sıcak bakılmıyor sadece kurdtan öğrenilen bilgiye

    teşekkür ederim şimdiden

    Cevapla
    • Burak Åžentürk
      Burak Şentürk says:

      Merhaba,

      Teorik bilgi ile pratik bilgiyi biribiri ile kıyaslamamakta fayda var. Hiç eğitim almamış birinden bir adım önde olup bunu sürekli kullanan birinden ise ne yazık ki geri olacaksınız. Ancak 1 > 0 yani hiç eğitim almamaktan iyidir.

      SAP çok fazla çizgisini değiştirmesede firmalara göre ufak dokunuşlarla uyarlanan bir erp. Dolayısı ile evet sap kullanan bir firmaya girdiğinizde farklılıklar ile karşılaşacaksınız ancak eğitimde gördüklerinizden çok çok farklı olmayacaktır.

      Hangi konuda ilerlemek istediğinizi ya da kariyer hedeflerinizi bilmiyorum ancak sap kullanabiliyor olmak özelliklede ekranlarına hakim olmak günümüzde kurumsal ve büyük firmalarda kesinlikle tercih sebebidir.

      İyi Çalışmalar Dilerim,

      Cevapla
  2. CÄ°HAT SADIKOGLU
    CÄ°HAT SADIKOGLU says:

    Merhaba Burak Bey,

     

    Sap Fi Module kurs alabileceğim bir yer önerir misiniz? Sap hakkında yazınızı çok faydalı buldum. teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Burak Åžentürk
      Burak Şentürk says:

      Cihat Bey,

      Kurs tan kastınız sadece kullanımını öğrenmek ise bir dünya kurs var. Benim buradan reklam yapar gibi paylaşmam yerinde olmaz. Forumlardan araştırmanız daha iyi olur gibi geliyor bana. Ancak eğer FI konusunda uzmanlaşmayı istiyorum hatta kariyerimi danışmanlık üzerine ilerletmek istiyorum diyorsanız ;

      Yaşınız genç ise
      Finans tarafı ile ilgili bir bölüm bitirdiyseniz İşletme, Endüstri Müh. vs..(Bu şart değil ancak ilerlemenizin hızlı olması açısından önemli)
      Bir müddet şehir şehir, ülke ülke gezerim ama hırslıyımdır
      İlk başta alacağım maaşın bir önemi yok, Şu an kendime yatırım yapıp meyvesini 2 3 sene sonra yerim

      şartları size uyuyor ise jr danışman olarak yetiştirilmek üzere iyi bir sap firmasına başvurmanız en doğrusu olacaktır.

      Evet başta çok yorulursunuz ancak hamurunuzda var ise 3 5 sene içinde parmakla gösterilen biri olabilirsiniz.

      İyi Çalışmalar Dilerim,

      Cevapla
  3. ahmet
    ahmet says:

    Merhaba Burak Bey,

    çalıştığım ÅŸirket pragram deÄŸiÅŸtirerek sap’e geçti. kendimi biraz parlatmak öne çıkmak istiyorum. muhasebe bölümünde çalışıyorum ne gibi tavsiyeleriniz olur.

    Cevapla
    • Burak Åžentürk
      Burak Şentürk says:

      Ahmet Bey,

      Bir klişe olarak FI modülünü iyice öğrenin diyerek sözüme başlamak istiyorum. Ancak buradaki temel hedef sizin FI modülünü kendiniz için öğrendiğiniz gerçeği olmalıdır. SAP programı genellikle orta ve üstü ölçekli firmaların bütçe ayırıp yapabildiği bir yatırım olduğundan piyasada heryerde sık sık karşılaşılabilecek dolayısı ile de öğrenilebilecek bir program değildir. Şirketiniz yeni geçiş yaptığından mevcut personele sık sık eğitim aldıracaktır. Eğitimlere aktif olarak katılmanız, eğitim esnasında izlemek yerinde aktif olarak kendi bilgisayarlarınızda verilen eğitimi tekrarlamanız öğrenmeniz açısından önemlidir.

      Diğer konu için kısa tavsiyem : Mevcutta karşılaştığınız (tecrübeleriniz) en uç case leri danışmanlara anlatmanız ve bunu SAP üzerinde test etmenizdir. Bu esnada hem bilginizi ve tecrübenizi göstermiş olursunuz, hem de şirkete ileride yaşanabilecek problemlere karşın önlem aldırmış olursunuz.

      Bunlar gibi bir çok öneride bulunabilirim de buraya yazmak ile bitmez… Belki bir ara bununla ilgilide bir yazı yayınlarım.

      Cevapla
  4. Demirhan Demir
    Demirhan Demir says:

    Merhabalar,

    Modüllerle ilgili bilgi sahibi oldum. Ancak baÅŸvurmak istediÄŸim ÅŸirketlerin iÅŸ ilanlarında özellikle SAP-ABAP belirtiliyor. ABAP konusunda bilgilendirme yapabilir misiniz veya bilgi alabileceÄŸim bir yer tavsiye edebilir misiniz? SAP-FI ile SAP-ABAP arasında bir fark var mı? Ayrıca SAP-FI öğrendiÄŸimizde dolaylı olarak programlama dilini yani SAP-ABAP’ı öğrenmiÅŸ oluyor muyuz?

    Cevapla
    • Burak Åžentürk
      Burak Şentürk says:

      Selam,

      Amortisman çalıştırılacak mı ? Tedarikçiyi müşteri olarakda tanımlayıp amortisman düşülüp buna göre satış yolu ile çıkış yapılabilir “f-92” ya da diÄŸer çıkış transactionları kullanılabilir. ABAON, ABAVN bunları incelemende fayda var.

      İyi Günler Dilerim,

      Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın