SAP ERP Nedir ? Sap Modüllerini Tanıyalım 1

Merhaba,

Yazılarım içerisine günümüzde adından sıkça bahsedilen bir ERP (Enterprise Resource Planning / Kurumsal Kaynak Planlaması) çözümü olan SAP programınıda eklemek istedim. Bu makale zincirinde SAP nedir den başlayıp günün sonunda ABAP (Advanced Business Aplication Programming/ Gelişmiş Kurumsal Uygulama Programlama) üzerinde kodlamaya kadar ulaşmayı planlıyorum.

İlk olarak konumuza tanıtıcı bir giriş yapalım.

SAP merkezi Almanyada bulunan bir yazılım firmasıdır. 1972 yılında eski IBM çalışanları tarafından kurulmuş olup adını da Systemanalyse und Programmentwicklung (Almanca) Systems Analysis and Program Development dan almaktadır. Kurumlarda sistem analizi ve bu analizin sonucuna göre program geliştirmesi olarak özetleyebiliriz. SAP bir ERP dir. Bunu neden söylüyorum bazen karışıklık olabiliyor. SAP bir ERP dir ancak her ERP bir SAP değildir. Günümüzde birbirinden farklı birçok ERP uygulaması bulunmaktadır. Ancak SAP bunların en bilinenlerindendir diyebiliriz. Şimdi biraz daha açalım.

Neden SAP ?

SAP yıllar içerisinde yüzlerde firma içerisinde farklı farklı konulara binlerce çözüm üretmiş olup bu çözümleri kendi knowhow una eklemiş ve neredeyse her sektöre ait bir çözüm sunabilecek hale gelmiş. Peki bu çözümleri nasıl sunuyor. SAP  finansdan satınalmaya lojistikten ambar takibine puantajdan depo yönetimine kadar birbirinden ayrı bir çok yapıyı modüler sistemine aktarmış bunları başarılı bir şekilde birbiri ile ilişkilendirmiştir. Aynı zamanda yine bilgi birikimi sayesinde bu işlemler yapılırken hangi veriler nasıl toplanır, nasıl hesaplanır gibi sorular cevaplanmış bunların hemen hemen hepsini barındıran bir havuz oluşturulmuş ve kullanıcılara bu havuzdan ihtiyaçlarına göre parçalar alarak çözümler sunabilir hale gelmiştir.

Yukarıda modüllerden bahsettim şimdi en bilinen SAP modüllerinden kısaca bahsedelim.

  • SAP FI : Genel Muhasebe (Financial Accounting)
  • SAP CO : Kontrol (Controlling)
  • SAP MM : Malzeme Yönetimi (Material Management)
  • SAP SD : Satış Dağıtım (Sales and Distribution)
  • SAP WM : Depo Yönetimi (Warehouse Management)
  • SAP TR : Hazine (Treasury)
  • SAP PP : Ãœretim Planlama (Product Planning)
  • SAP PM : Bakım Onarım (Plant Maintenance)
  • SAP HR : Ä°nsan Kaynakları ( Human Resource)

Bunlar gibi sayabileceğimiz daha bir çok modül bulunmaktadır. Bu modüller fonksiyonel modüller olarak sınıflandırılmakta olup ufak dokunuşlar ile kurumların taleplerine hızlıca çözüm sunabilecek yapıda donatılmışlardır. Bu ufak dokunuşlarada uyarlama (Implementasyon) diyebiliriz.

Bu modüllerin haricinde sap içerisinde teknik olarak isimlendirebileceğimiz modüllerde bulunmaktadır. Bunlara şimdilik bir kaç örnek konu başlığı verelim daha sonra zaten epey detaylandıracağız.

SAP ABAP, SAP Basis, SAP BI gibi

Bir sonraki yazımda modüller içerisine detaylı bir giriş yapıp kendileri ile tanışacağız.

En kısa zamanda görüşmek dileğiyle,

İyi Günler Dilerim,

22 cevaplar
        • Burak Åžentürk
          Burak Şentürk says:

          Merhaba,

          İlk uom dediğinizde ben Units of measure olarak algıladım. Sizin bahsettiğiniz yapı yağ ve gaz şirketleri için sap ın bir çözümü. Bu konuda sadece okuduklarım kadar bilgim var herhangi bir kullanımım olmadı. Dolayısı ile pm,qm gibi modüller ile arasındaki entegrasyonlar hakkında sadece fikrim var ya da BI dan ne tarz raporlar alınabilir dendiğinde yine okurken denk geldiklerim kadar bilgim var. Sorduğunuz konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan sizi tatmin edecek bir cevap verebileceğimi sanmıyorum. Ancak ilk müsait zamanımda araştırıp yine fırsat bulur isem bir makale tadında buraya eklerim.

          İyi Günler Dilerim,

          Cevapla
    • Burak Åžentürk
      Burak Şentürk says:

      Selam,

      Geç dönüşüm için kusura bakmayın malum iş yoğunluğu. SAP yi müfredatı takip ederek öğrenmek zor. Sizin biraz daha spesifik olmanız lazım. Ama sorularınızı bana maddeler halinde yazarsanız sırf sorularınıza özel bir yazı hazırlayabilirim.

      İyi Günler Dilerim,

      Cevapla
  1. yusuf demir
    yusuf demir says:

    Merhaba Burak Bey SAP MM modülünde sanal depo açabilir miyiz. stoklardaki fazla malzemeleri sanal depoya atabilir miyiz. malumunuz stokta bazen eksik bazen fazla çıkıyor bunları sistem üzerinden nasıl kontrol altına alabiliriz. MM madülü ile ilgili derinlemesine bilgi almak istiyorum bununla ilgili kurslar var mı? Ankara’da yaşıyorum ve hafta sonları kursa katılabilirim. konu hakkında yardımlarınızı ve bilgilendirmenizi bekliyorum. Ä°yi çalışmalar.

    Cevapla
    • Burak Åžentürk
      Burak Şentürk says:

      Yusuf Bey,

      Sanal bir üretim yeri ve bunun altında da istediğiniz kadar depo oluşturabilirsiniz. Ancak stoklardaki fazla malzemeleri sanal depoya aktarmak bana pekte mantıklı gelmedi. Envanter sayımı sonrasında fark var ise mutabakat yapmanız daha doğru olur gibi. İstanbulda bir çok kurs var ancak Ankarayı inanın bilmiyorum. Bence sorunuz için envanter işlemleri bir inceleyin derim. Bu konuda eksiklik yaşarsanız yazın buradan hızlıca bir doküman yazar paylaşırım. Benzer sorunu olan arkadaşlara da yardımcı olur.

      İyi Günler Dilerim,

      Cevapla
    • Mahmut DOÄžANYILMAZ
      Mahmut DOÄžANYILMAZ says:

      Merhaba !
      Sanal depolar oluşturmak, gerçekte olan malzemeleri sanallaştırmak olmayacaktır. Bunun yerine mevcut deponuzda fiziki düzenleme yaparak karmaşayı ortadan kaldırabilirsiniz, konumlu bir raf düzeni sağlayarak bu raf konumlamasını sistemde kullanıp, hem envanteri kolayca yaparsınız, hemde depoyu fiziki olarak tam kontrol altına alabilirsiniz

      Cevapla
  2. yavuz selim
    yavuz selim says:

    merhaba,
    askeri savunamada üretim alanında çalışmak için sap nin hangi modulunu öğrenmemde fayda var?
    teşekkürler

    Cevapla
  3. Ferit karacan
    Ferit karacan says:

    Selamlar Burak bey,

    Halihazirda almanyada depoda SAP systemle calisiyorum bazi temen codlar haricin de depolamayla alakali bütün kodlarin listesini paylasmaniz mümkünmü.

    Kendimi bu programda daha fazla gelistirmek istiyorum..

    ZLS24 vs.kontrol amacli degilde,bilhassa malzeme kayit vs..

     

    Cevapla
  4. Fırat
    Fırat says:

    Meraba Burak Bey, SAP için ilk adımları atıyorum. Yazılarınızı okuyorum. Bununla birlikte İnşaat Mühendisliği Yapı İşletmesi ile ilgili master programına başladım. Bu süreçte SAP den en iyi şekilde istifade edebilmek için tavsiyelerinizi bekliyorum.. iyi çalışmalar..

    Cevapla
    • Burak Åžentürk
      Burak Şentürk says:

      Merhaba,

      SAP inşaat için bire bir çözüm olmayabilir. Ancak yinede proje ilerleyişi maliyet, malzeme tedariği vs gibi konularda çözüm sunacaktır. Bence siz bir yerden başlayın, sonrasında sorularınız oldukça burada yanıtlamaya çalışırım.

      Cevapla
    • Burak Åžentürk
      Burak Şentürk says:

      Merhaba,

      Bu konu o kadar uzun ki makaleler zinciri olur.. Yine de bir kaç kişisel yorum paylaşayım. Eğer Hana dan bahsetmiyor isek ;

      Arayüz kullanıcı dostu olmaktan çok uzak.
      Raporlama arayüzleri yeterince esnek değil
      Maliyeti yüksek
      Uyarlama süreçleri çok uzun ve maliyetli
      Kalifiye personel bulmak zor
      vs vs böyle gider 🙂

      Sizin spesifik bir sorunuz var ise yanıtlayayım.

      İyi Günler Dilerim,

      Cevapla
  5. kamil açıkova
    kamil açıkova says:

    merhaba burak bey
    ben bır depoda calısıyorum.e ticaret isi yapıyoruz.ıs degistırmek ıstıyorum.genelde depo yonetımı ve stokla alakalı ısımız.hangı modullerı ogrenmem gerekır acaba?

    Cevapla
  6. ilker
    ilker says:

    Merhaba Burak Bey PM modülünde iş planlaması yaparken aynı işi 2-3 güne nasıl planlayabiliriz örneğin CM03 de iş emirlerini günlük kapastiye göre tanımlayabiliyorum ama aynı işi ertesi güne devam ettiremiyorum adam saatini bir güne tanımlıyor. Planlanan adam saatleri 2 gün 3 gün devam eden işlere bölemiyorum

    Cevapla
    • Burak Åžentürk
      Burak Şentürk says:

      Merhabalar,
      Bildiğim kadarı ile iş yeri bazında kapasite ayarlarını yapmanız gerekli. Ancak bundan sonra kapasite aşımında bir sonraki güne taşıma olacaktır.
      İyi Günler Dilerim,

      Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın