SAP Gui Hakkında (SAP Logon)
Merhaba, bu yazımda SAP Gui hakkında bilgi aktarıyor olacağım. Bu yazı biraz uzun olabilir zira menüleri tanıtırken aynı zamanda da ufak tefek ipuçları paylaşmayı planlıyorum.
İlk olarak sisteme login olma kısmından başlayalım ;
Masaüstünde bulunan SAP kısayoluna tıkladığımızda karşımıza gelen pencere yukarıdaki gibidir. Genelde sistem kurulumları yapılırken 3 server kurgulaması yapılır. Bunlar yukarıdaki kısaltmalardan da anlaşılacağı üzere ;
- Developer System : Tüm geliştirmeler bu sistemde yapılır. Genelde bu sistemde kullanıcı datası bulunmaz. Bu sistemde yapılan geliştirmeler tamamlandıktan sonra test edilebilmesi için QA sistemine taşınır. Bu taşıma işlemine Request Taşıma adı verilir. Bu işlemi de bir yazı ile anlatıyor olacağım.
- QA system : (Quality Assurance) Kalite güvence sistemi olarak adlandırılmaktadır. Biz bunu QA olarak göreceğiz. Bu sistem üzerinde kullanıcılar ve danışmanlar dev sistemde yapılan geliştirmeleri uyarlamaları test ederler. Nedir bu geliştirmeler ; Herhangi bir rapor bir geliştirmedir, bir programda bir fonksiyonda. Şimdi çok detayına girmek istemiyorum ilerleyen günlerde her birini detaylı göreceğiz. Şimdilik bunlara takılmayalım. Örneğin yeni bir üretim yeri, bir masraf merkezi  ya da bir satınalma akışı tasarlandıysa bu uyarlamalarıda aynı şekilde QA sisteminde test etmekteyiz. Yani bir yerde test var ise onun yeri QA dır. Herşey tamam yaptığımız geliştirme ya da uyarlama testten başarı ile geçti, hemen gidiyoruz onu Canlı Sisteme taşıyoruz. (Yine Request Taşıma)
- Live System : (Canlı Sistem) Bu sistem bizim işlemlerimizi canlı canlı yaptığımız maliyetlerin oluştuğu, stokların giriş çıkış yaptığı yani günlük olarak kullandığımız sisteme verilen addır. Yani bizim elimiz kolumuz. Bir çok kurguda canlı üzerinde herhangi bir uyarlama ya da geliştirme yapılmaz. Bunun nedeni yapılacak bir hatanın geri döndürmesi çok güç sonuçlara neden olabilecek olmasıdır.
Buraya kadar olan kısımdan anlamamız gereken ; Toplamda 3 sistem kurgulanır. (Bazen 2 de olabilir dev-qa, live) Birşeyler geliştireceksek yerimiz DEV , test yapacaksak QA, iş yapacaksak Live.
Bu sistemler kurulup kurgulanıp çalıştırıldıktan sonra sizlere bunların bağlantı bilgileri verilecektir.
Bir bilgisayara SAP kurulumu için gerekli olan Sistem Bağlantı Parametreleri şunlardır ;
Description : Yukarıki ekran görüntüsünde gördüğünüz dev, qa vs gibi isimler iÅŸte bu alandan gelmektedir. Sık kullanılan formu : “Åžirket Adı – DEV” ÅŸeklindedir. (EÄŸer birden fazla ÅŸirket ile çalışılıyor ise bu en mantıklısı olmakta)
Application Server : BaÄŸlanacağınız server’a ait IP adresi bilgisi bu alana girilecektir.
Instance Number : Genelde 00 olarak verilir. Bu bilgi de size yine basis ekibi tarafından verilecektir. (bunu öğrenmek için kurulum sonrası bir status fonskiyonu çağrılmaktadır. Detayına girmiyorum :))
System ID : Yine basis tarafından ataran 3 harfli bir kısaltmadır. Örn : BED (Burak Ent Developer)
Saprouter String : Bir iç statik ip üzerine konumlandırılan SAP router adında programcık, modemin dış ip adresine gelen talepleri yukarıdaki parametrelere göre ilgili iç ip lere(sistemlere) göndermekle yükümlüdür. Bu programcığın bulunduğu makineye giden dış ip adresinide işte bu alana yazıyoruz.
Evet arkadaşlar logon kısmında biraz aydınlandık. Bir sonraki makalede artık sisteme login olabileceğiz.
İyi Günler Dilerim,
Merhaba Burak,
sap hakkında bilgi almak istiyorum
yardımcı olursan sevinirim
mm modülünü 7 ay kullandım sorucağım öğrenmek istediğim konular var mail adresimi görüyorsun sanırım bana dönüş yaparsan çok sevinirim saygılar,
Selam,
info@buraksenturk.com.tr
dilediÄŸin zaman yazabilirsin.
burak bey programı kurdum ancak log on yapamıyorum .
partner “nnnn:3200” not reached uyarısı veriyor,aplication number ,system id numaralarını yanlış mı giriyorum lütfen yardımcı olun
iş yerinde kullandığım SAP u kişisel pc ye kurduğumda tüm adımları yapmama rağmen hata vermekte.
WSAECONNREFUSED: hatası nedir ?
Merhaba siz sanırım sadece client uygulamasını kurdunuz. SAP client bağlanacak bir server arar, bulamaz ise de yazdığınız hatayı verir.
ÇÖZÜMÜ NEDİR PEKİ BURAK BEY
Kişisel bilgisayarıma gui logon kurulumu yaptım .Ayrıca eclipse üzeindende kurulum gerçekleştirdim ve gerekli bağlantıları indirdim.Ancak tam bu ekranda ki bilgiler mevcut olmadığı için giriş yapamıyorum .Bu bilgileri nasıl bulabilirim ?
merhaba ben öğrenciyim ve bilgisayarıma indirip bitirme tezimi yapmak istiyorum nerden indirebilirim ?