MsSql Tablo OluÅŸturma Ders 2

Merhabalar,

Bu dersimizde bir veri tabanı içerisinde Tablo oluşturma konusuna değineceğiz.

Kısaca tablo nedir: Bir depo içerisinde bir çok eşyanın dağınık bir biçimde durduğunu düşünelim. Herhangi bir eşyayı bulmak için tek tek eşyalara bakmak yerine düzenli bir raf yapısı kursak hangi rafta hangi eşyanın olduğunu bilsek ve buna göre arama yapsak eşyaya çok daha kolay ve hızlı bir biçimde ulaşmazmıydık.

Tablolarda veritabanları içerisindeki bilgileri içerisinde barındıran raflardır. Haydi şimdi raf oluşturalım.

Bir önceki dersimizde

CREATE DATABASE SINIF diyerek bir veritabanı oluşturmuştuk. Ardından USE SINIF diyerek bu veritabanını kullanıma almıştık.

Yine ekranın en sol üst köşesinden New Query diyerek sorgu yazağımız ekranı karşımıza açıyoruz.

Ekran açıkken biraz düşünelim. Bir sınıfta neler olur.

Öğrenciler olur. Bu öğrencilerin aldıkları dersler olur. Derslerin sınavları dolayısı ile notları olur. Şimdilik bu kadar tablo bize yeterli.

Sıra detaylarda ;

Bir öğrencinin tablomuzda hangi bilgilerini tutabiliriz.

İlk olarak Öğrenci ID Burada yepyeni bir yapı ile karşılaşıyoruz.

ID

Her tablonun olmazsa olmazıdır id. Şöyle bir örnek düşünelim Türkiyede bir çok Burak Şentürk yaşamaktadır. Ancak herbirinin TC Kimlik numarası birbirinden farklıdır. Veritabanı içerisindede birbirinin aynı bir çok veri bulunabilir. Ancak biz bunları ID leri üzerinden birbirinden ayırabilmekteyiz. Bu Id birazdan anlatacağım tanımlama sayesinde MsSql tarafından otomatik olarak arttırılmaktadır.

Ogrenci_Id dikkat ederseniz Türkçe karakter kullanmıyorum. Çünkü Ms Sql in Türkçe Karakter desteği yoktur. (Sorgu yazarken yoksa veri olarak içerisinde Türkçe karakter bulunan verileri tutabilmektedir).

Örnek :


 

Ogrenci_Id int identity primary key : Bu satırı biraz incelemek istiyorum.

Ogrenci_Id kısmı tablomuzdaki kolon adını göstermektedir.

İnt kısmı bu kolonda tutacağımız verinin int tipinde olduğunu göstermektedir.

Identity kısmı bu kolonun otomatik olarak 1 er 1 er artmasının sql tarafından yapılacağını göstermektedir.(Bu sayının kaçtan başlayıp kaçar kaçar arttırılacağı manuel olarak ayarlanabilmektedir.)

En son olarak primary key kısmı bu kolonun indeksleme yapısında kullanılacağını göstermektedir ki buna ileriki konularda daha detaylı bir şekilde değineceğim.

Nvarchar da int gibi bir değişken türüdür. İçerisinde yazı sayı karakter gibi ifadeler barındırabilmektedir.

Aynı mantıkla diğer 2 tablomuzuda oluşturalım.


 

En son notlar tablosunun yapısını biraz incelemenizi isteyeceğim. İleriki derslerde ilişkisel database bölümünde bu tablo yapısı ile ilgili detaylı bilgi aktarıyor olacağım.

Tablo oluÅŸturma iÅŸlemi bu kadar basit.

İyi Günler Dilerim,

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın